L’alumnat debatrà sobre si és compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient

La fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats comença demà 13 d’abril amb la participació de 15 centres de Catalunya, el País Valencià i Andorra, que representen a 15 universitats de la Xarxa, i entre els quals es troba l’IES Honori Garcia de la Vall d’Uixó, que va ser l’equip guanyador de la fase local de la Universitat Jaume I. Cal destacar que en les fases locals organitzades entre els mesos de febrer i març van participar més de 2.000 estudiants de 74 centres docents.

Les fases eliminatòries se celebraran del 13 al 15 d’abril, en les quals cada equip disputarà quatre debats. Concretament, l’IES Honori Garcia de la Vall d’Uixó s’enfrontarà dijous 15 d’abril amb l’Escola Ginebró (Universitat Pompeu Fabra), la Fundació Betània Patmos (Universitat de Barcelona), l’Institut Baix Montseny (Universitat de Girona) i l’Escola Pla Calella (Universitat Abat Oliba CEU).

Les semifinals tindran lloc dimecres 21 d’abril i, finalment, serà divendres 23 d’abril quan se celebre la gran final entre els millors dos equips. El tema de debat durant tota la competició serà: «És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?».

Aquesta és la primera edició en què la Lliga de Debat es desenvolupa telepresencialment. Els equips estan formats per grups d’entre 2 i 8 alumnes, i cada debat té una durada màxima de 16 minuts. Durant els més de 30 debats que es disputaran en la fase final de la lliga, els oradors hauran de demostrar les seues habilitats comunicatives en l’entorn digital per a defensar dues posicions (a favor i en contra) al voltant d’una mateixa qüestió, a més de treballar competències transversals com la seguretat, el treball en equip, la documentació, l’anàlisi, la creativitat, la construcció del discurs, la planificació i la presa de decisions. El jurat, integrat per experts de diferents disciplines, valorarà la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions i la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i la posada en escena, entre d’altres criteris.

El perfil dels participants, majoritàriament femení (64%), està representat per alumnes d’entre 15 i 18 anys de 1r de batxillerat (42,4%), 2n de batxillerat (31,5%) i 4t d’ESO (26,1%).

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat té per objectiu contribuir a la transferència de coneixement entre l’educació secundària i batxillerat i l’educació superior. Els docents troben en la Lliga una eina innovadora per a fomentar la capacitat crítica i el creixement personal de l’alumnat en l’àmbit del multilingüisme, a més d’un espai on intercanviar experiències amb altres professors del mateix domini lingüístic.

Organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats (i Escola Valenciana en el cas del País Valencià), la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments com els de Castelló, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa i Vic.