Des de mitjan març, el museu va romandre tancat al públic a causa del confinament general de la població espanyola

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha rebut 74.173 visitants l’any 2020 a causa de les restriccions i els tancaments obligats per la pandèmia del coronavirus. Des de mitjan març, el museu va romandre tancat al públic a causa del confinament general de la població espanyola, fins que va reobrir la porta coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus.

La ‘nova normalitat’ que va rebre els i les visitants de l’IVAM en la reobertura va estar limitada pels protocols sanitaris contra la COVID-19. Les restriccions d’aforament, la caiguda del turisme nacional i estranger i l’absència de visites escolars i grupals han provocat un descens del 60 % de visitants respecte a l’any 2019, en què l’IVAM va registrar 188.235 persones.

Des de la reobertura del museu el perfil del visitant va variar quant a la procedència. En absència del turisme internacional, l’any 2020 un 83 % dels visitants van ser nacionals, en contrast amb només un 16 % d’estrangers, de països com ara França, Holanda i Itàlia. Els grups van donar pas a les visites solitàries i els i les assistents van esdevindre mers espectadors, ja que qualsevol relació entre el museu i el públic va quedar prohibida.

A pesar de tractar-se d’un any complex, un aspecte molt positiu ha sigut el retrobament amb el públic local, ja que les dades confirmen que un 91 % dels visitants nacionals eren de la mateixa Comunitat Valenciana. L’entrada majoritària ha correspost al públic valencià amb una mitjana d’edat inferior, ja que s’ha observat més afluència de joves i famílies.

Així mateix, l’IVAM ha consolidat l’aposta que fa per les activitats educatives, entre fer-les de manera presencial i virtual, amb la realització de projectes com ‘Signem la col·lecció de l’IVAM. Càpsules audiovisuals de les obres mestres del museu per a persones sordes’, comentades en llengua de signes espanyola (LSE) gràcies a la col·laboració de FESORD CV; iniciatives com ‘A l’IVAM com a casa!’ en què cent famílies van il·lustrar la façana del museu; la publicació del conte infantil ‘Què hi ha davall de la terra?’ d’Elisa M. Matallín; tallers familiars, com ara Saitama, i visites comentades a les exposicions des d’una perspectiva de gènere.

L’exposició que va rebre més públic durant l’any 2020 va ser ‘DES/ORDRE MORAL. Art i sexualitat en l’Europa d’entreguerres’, un recorregut per les representacions de la sexualitat en l’art i en la cultura visual sorgides en el context europeu durant aquella època. Altres mostres programades pel centre valencià van ser ‘Orientalismes’, ‘Gülsun Karamustafa’ i ‘Quina és la nostra llar?’, amb obres procedents del museu MAXXI de Roma.

L’IVAM Alcoi també ha tancat amb unes xifres molt per davall del que és més habitual, les quals passen dels 22.098 visitants del 2019 als 9.397 registrats en 2020. La crisi sanitària també ha afectat aquesta seu que va programar exposicions com ara ‘La societat del rendiment’ o ‘Disseny valencià (2009-2019). Productes per a un món global’.