La Universitat Jaume I ha celebrat la cinquena edició del Dia del Llibre Valencià, organitzat per la Biblioteca juntament amb el Servei de Llengües i Terminologia, el Col·lectiu Universitari Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC) i l’Associació Cívica Tirant lo Blanc

La jornada s’ha iniciat amb un creuallibres a l’Àgora i la visita a les instal·lacions de la Biblioteca per a, a continuació, presentar les noves adquisicions de llibres valencians per part de la Biblioteca en el marc de la campanya «Tria llibres valencians i en valencià», amb la qual s’han adquirit obres per al temps d’oci proposades pels usuaris i usuàries. En total, s’han adquirit 110 obres, 78 en paper (novel·les, literatura infantil i juvenil, poesia, còmic) i 32 en format digital (novel·les).

Les publicacions adquirides estan escrites en llengua valenciana o bé estan publicades per editorials valencianes en qualsevol llengua como ara d’Edicions Bromera, Sembra Llibres, Tàndem Edicions, Llibres de la Drassana, Malian Editora i editorials de Castelló: Unaria, Onada edicions, La Pajarita Roja, SAR Alejandria, Trencatimons i Llar Editorial. Concretament, d’aquestes noves adquisicions, el 86% són en llengua valenciana i el 14% en castellà.

El programa d’activitats ha finalitzat amb la conferència de l’escriptora i booktuber Marta Meneu-Borja, qui ha fet un repàs de la seua trajectòria, des de com va sorgir la seua primera novel·la El senyal, a partir d’un relat sobre violència masclista que va escriure a l’institut amb 17 anys, fins a arribar a ser booktuber, amb el valencià com a llengua vehicular.

La jove escriptora ha explicat que, tot i que al seu entorn es parlava en castellà, gràcies a l’escolarització en valencià va tindre la capacitat d’utilitzar aquesta llengua i va prendre la decisió de fer totes les seues manifestacions públiques en valencià. Així, ha afirmat que «sóc un bon exemple de què la immersió en valencià a l’escola funciona i dels avantatges del plurilingüisme. El valencià sí obri portes».

Pel que fa a la seua faceta de booktuber, ha assenyalat que va obrir el canal de YouTube per dues raons: el fet de no trobar youtubers que parlaren en valencià i per la falta de persones de referència que li recomanaren llibres en aquesta llengua.

El dia 20 de novembre de 1490 es va publicar la primera edició del Tirant lo Blanc, el clàssic de Joanot Martorell. Per aquest motiu, l’any 2000 la Generalitat Valenciana va instituir aquesta data com el Dia del Llibre Valencià.