Cultura ha invertit vora mig milió d’euros en les millores del museu d’art rupestre valencià de referència

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat el Museu de la Valltorta, que depén de la Generalitat, per a conéixer el resultat de les obres de millora de l’espai museístic valencià de referència de l’art rupestre.

El conseller ha estat acompanyat pel director territorial de la Conselleria a Castelló, Alfred Remolar, el responsable de Cultura de la Direcció Territorial de Castelló, Cristià Linares i la directora del museu, Pilar Vidal.

Segons Vicent Marzà, “enguany el Museu de la Valltorta fa 25 anys i aquesta celebració coincideix amb l’obra d’adequació que hem fet de les instal·lacions, la millora de l’accessibilitat i de l’eficiència energètica del centre d’art rupestre valencià de referència amb una inversió de vora mig milió d’euros”.

Les actuacions que s’han realitzat s’han centrat a renovar la coberta de l’edifici. S’ha substituït el sistema de calefacció per una nova caldera molt més eficient i s’ha instal·lat un sistema de climatització per als despatxos, biblioteca, espai-bar, vestidors i sala d’actes; s’ha renovat la sala d’actes i s’ha adequat una zona de cafeteria.

També s’han renovat els serveis per al públic i els espais per al personal. Així mateix, s’han fet millores en les finestres, en la il·luminació de les sales, en el mobiliari com també a la zona de pàrquing i recepció de visitants.

Art rupestre valencià

Les obres del Museu de la Valltorta estan a l’aire lliure, en els 12 abrics de pintures rupestres que es poden visitar. No obstant això, el museu conté una exposició permanent molt didàctica en les seues sales per tal d’acostar els visitants a les manifestacions artístiques rupestres de la prehistòria en terres valencianes. Unes manifestacions, com totes les que hi ha repartides al llarg de les nostres comarques, declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Segons el conseller, “tant per a potenciar el gran valor del Museu de la Valltorta i els abrics del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, però també de tot el patrimoni de l’art rupestre valencià de nord a sud del nostre territori, hem iniciat un pla per a reivindicar aquesta riquesa i donar a conéixer als visitants aquesta àmplia oferta cultural que mostra l’empremta dels valencians i valencianes que habitaren les nostres terres en la prehistòria”.

“És per això que hem impulsat les visites guiades a 33 abrics, que van des del barranc de la Valltorta fins a Xaló, passant per Alcoi, la Vall de la Gallinera o Bicorp, i hem aportat un plus d’interés perquè fins ara molts d’aquests no es visitaven amb un guia de manera habitual”, ha continuat.

El responsable de Cultura ha destacat que “amb aquesta nova iniciativa aportem encara més motius per a descobrir la nostra història i els nostres paratges des d’una altra perspectiva, amb unes condicions en les quals es respecta al màxim la seguretat dels visitants”.

Són 19 els abrics de les comarques de Castelló amb manifestacions artístiques de la prehistòria que es poden visitar amb guies: abric de la Rambla (Portell), la Covatina (Vilafranca), abric del Mas d’en Barberà (Forcall), cingle de Palanques (Palanques), la Serradassa (Vistabella), coveta Pere Tomàs (Atzeneta), abric d’en Melià (Sierra Engalceran), cova dels Rosegadors (la Pobla de Benifassà), la Joquera (Borriol), abric del Castell (Vilafamés), les coves la Saltadora (les Coves de Vinromà), l’abric Centelles (Albocàsser), Mas d’en Josep, cova de Cavalls i coves del Civil (Tírig), la cova Remígia i el cingle de la Mola Remígia (Ares del Maestrat) i els dos abrics de Morella la Vella (Morella). Les reserves s’han de fer directament al Museu de la Valltorta o a les oficines de turisme municipals.

Pel que fa a les comarques de València, s’han organitzat visites guiades a 8 abrics amb pintures rupestres del massís del Caroig: coves de l’Aranya, abric dels Gineses, Charco de Madera i Balsa Calicanto (Bicorp); Cinto de las Letras (Dos Aguas), abric de Vicent (Millares), abric de Garrofero (Navarrés) i abric del Voro (Quesa). Les reserves es poden realitzar directament a les oficines de turisme dels municipis.

Quant a les comarques d’Alacant, es poden visitar 6 jaciments d’art rupestre: Pla de Petrarcos (Castell de Castells), la Sarga (Alcoi), Benialí i Benirrama (la Vall de Gallinera), cova de la Caputxeta (Dénia) i abric del Mansano (Xaló). Les reserves es poden realitzar directament a les oficines de turisme dels municipis i en el cas d’Alcoi també al Museu Arqueològic.