El trimestre també inclourà projeccions de pel·lícules premiades en els festivals de Cannes, Valladolid i Sant Sebastià i un cicle dedicat al director Abbas Kiarostami
El teatre social tornarà a ser l’eix principal de la programació del Paranimf per a l’inici de 2024 amb espectacles que reflexionen sobre el dol, les relacions familiars, la memòria històrica o problemàtiques socials actuals. Així mateix, el trimestre inclourà, a més dels habituals cicles de cinema, la dinovena edició de Cinemascore, que combinarà la projecció de films amb la música en directe.
Aquest trimestre la programació teatral s’iniciarà el 12 de gener amb l’obra Mar, o cómo sobrevivir al tsunami de la companyia Rebe al Rebés, una quasi tragicomèdia inspirada en el dol viscut per la pèrdua del pare o de la mare durant la infància. Aquesta peça és un acte de rebel·lia enfront del tabú que envolta la mort, i també, un acte de resiliència.
L’escenari del Paranimf acollirà, el 19 de gener, l’espectacle Madonna, de la companyia Patrícia Pardo, que mostra el viatge d’una família al llarg de la rutina diària, els jocs infantils, les tensions intergeneracionals i la relació amb els animals. A través del clown, els equilibris i la dansa, Patrícia Pardo parla de criança i veganisme, i de l’empatia per les altres persones, de qualsevol edat.
La memòria històrica també tindrà el seu espai en la programació d’aquest trimestre, el 26 de gener, amb l’obra El perfume del tiempo, d’Arden Producciones, que aborda la dictadura militar d’Argentina a través de la història de dos personatges anònims, un metge militar jubilat i una de les anomenades Abuelas de Plaza de Mayo.
El 9 de febrer serà el torn de la proposta After sun, de Triangle Teatre, una versió lliure del clàssic Els Estiuejants de Maksim Gorki, un relat sobre la decadència i la degradació social amb una lectura actual.
Per al 16 de febrer, s’ha programat Los días de la nieve, del reconegut dramaturgAlberto Conejero iinterpretada per Rosario Pardo, que encarna a Josefina Manresa, dona del poeta Miguel Hernández, un espectacle sobre la fortalesa femenina, la memòria històrica, la voracitat dels mitjans i la bellesa.
El 15 de març, Alberto San Juan interpretarà al Paranimf l’obra Macho grita, una comèdia musical que revisa la història espanyola a partir del mite de Don Joan per a indagar en la relació entre el present i el cicle que inaugura l’any 1492. Un acostament personal a la «Reconquesta», al «descobriment d’Amèrica» o a l’expulsió dels jueus i els moriscos, per a pensar amb humor com es construeix «el Mascle» en aquest territori.
La programació teatral d’hivern es tancarà el 22 de març amb Yerma, de la dramaturga bilbaïna María Goiricelaya, reconeguda amb el Premi Max 2023 a la millor adaptació o versió teatral, que actualitza el clàssic de Federico García Lorca per a parlar de la situació de pressió i qüestionament social que pateixen les dones que tenen dificultats en tenir descendència.
Com a avanç del trimestre de primavera, que tancarà el curs 2023-24, el director artístic del Paranimf, Toni Valesa, destaca el protagonisme que tindran els espectacles de dansa, amb motiu de la celebració, el 29 d’abril, del Dia Internacional de la Dansa. També està previst que la programació rendisca homenatge a la figura del poeta Vicent Andrés Estellés, en el centenari del seu naixement.
Cicles de cinema
El cicle «Nou cinema» inclourà les pel·lícules O corno, de Jaione Camborda, Concha d’Or a la millor pel·lícula en el Festival de Cinema de Sant Sebastià 2023, els dies 13 i 14 de gener; La imatge permanent, dirigida per Laura Ferrés, Espiga d’Or a la millor pel·lícula en el Festival de Cinema de Valladolid (SEMINCI) 2023, els dies 27 i 28 de gener; Anatomía de una caída, de Justine Triet, Palma d’Or a la millor pel·lícula en el Festival de Cinema de Cannes 2023, el 17 i 18 de febrer; Fallen leaves, d’Aki Kaurismäki, premi del jurat en el Festival de Cannes 2023, el 16 i 17 de març, i Slow, de Marija Kavtaradze, el 30 i 31 de març.
D’altra banda, el cicle «En pantalla gran» estarà dedicat al director de cinema Abbas Kiarostami que s’iniciarà el 20 i 21 de gener amb la projecció de La experiencia, una sessió en la qual també es projectaran els curtmetratges El pan y la calle i La hora de recreo abans de la pel·lícula. El cicle es completarà amb els films El Viajero, el 10 i 11 de febrer; ¿Dónde està la casa de mi amigo?, el 24 i 25 de febrer; Y la vida continua, el 23 i 24 de març, i A través de los olivos, el 6 i 7 d’abril.
Cinemascore 2024
La XIX Mostra de música en directe i cinema Cinemascore, iniciativa de l’Aula de Cinema i Creació Juvenil de l’UJI i la promotora Born Music, arribarà al Paranimf de l’1 al 4 de febrer.
La Mostra s’iniciarà el dijous 1 de febrer amb Ortopedia técnica que posarà música en directe a la pel·lícula Navajeros d’Eloy de la Iglesia. El divendres 2 de febrer, Ombligo posarà banda sonora a ¿Qué he hecho yo para merecer esto? de Pedro Almodóvar. The New Raemon posarà la música en directe per a Last Picture Show de Peter Bogdanovich el dissabte 3 de febrer. Per últim, el diumenge 4 de febrer, Betacam farà la banda sonora de Espíritu sagrado de Chema García Ibarra.