Les nominacions a les 15 categories s’han anunciat en el marc de la Fira Trovam a Castelló de la Plana

Cultura ha anunciat les nominacions a les 15 categories dels V Premis Carles Santos de la Música Valenciana, que es lliuraran el 16 de desembre al Teatre Principal de València. L’encarregada d’anunciar les nominacions ha estat la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, en el marc del Trovam Pro-Weekend.

Entre les propostes musicals que han resultat finalistes en les diferents categories dels premis destaquen Smoking Souls, que han aconseguit tres nominacions amb el seu disc ‘La cura’; i Andreu Valor, Clara Andrés, Ciudad Jara i Xavi Sarrià, amb dues. També tenen dues nominacions La Fúmiga i Zoo, en tots dos casos a millor gira i millor vídeo.

Marga Landete ha destacat “la diversitat de les propostes presentades i el gran nombre de noms nous que concorren als guardons, en una edició, indubtablement, consolidada, ja que es tracta d’una cita que els músics i les bandes esperen i de la qual és un orgull poder anar polint detalls edició rere edició”. 

La directora adjunta de Música i Cultura Popular també ha explicat que “cada any millorem el funcionament amb xicotets canvis que ens demana el sector per tal d’aconseguir uns premis que siguen una referència i que ens permeten reivindicar, tant dins com fora del territori valencià, la gran tasca que fan els nostres músics. Vos emplacem a tots a seguir la cerimònia de lliurament de la cinquena edició, que es retransmetrà en directe per À Punt des del Teatre Principal de València, i vull agrair especialment al jurat de la primera fase el seu paper essencial en la difícil tasca que suposa la tria de les i els nominats”. 

Nominacions per a les 15 categories 

En la categoria de millor artista o grup revelació, els finalistes són La Cris, per ‘Clavíqla de sol (en escorpio)’; Jimena Amarillo, per ‘Cómo decirte, mi amor’; Marta Margaix, per ‘El violí valencià’; i Mr Sanchez, per ‘Llegó con tres heridas’.

En la categoria de millor disc de pop, les nominacions són per a Nacho Casado, per ‘Disco Bleu’; Neus Ferri, per ‘Llar’; Novembre Elèctric, per ‘Memento’; i Tardor i May Ibáñez, per ‘Veta’.

Pel que fa a millor disc de ‘rock’, els finalistes són Ciudad Jara, per ‘Cinema’; Funkiwis, per ‘Mambo’; Johnny B. Zero, per ‘Violets’; i Smoking Souls, per ‘La cura’.

En la categoria de millor disc de música urbana, els nominats i nominades són Cactus, per ‘Mode avió’; JazzWoman, per ‘Atlantis’; Malparlat, per ‘Sentimantral’; i Pupil·les, per ‘Tot i res’.

En la categoria de millor disc de ‘jazz’, els finalistes són Alexey León, per ‘Influenciado’; Marquina Selfa Trio, per ‘Carpesa Estesa’; Miquel Álvarez, per ‘Martinete a Trane’; i Screaming Pillows, per ‘Screaming Pillows & The Liao Brass’.

En la categoria de millor disc de fusió i mestissatge, han resultat nominats Ales Cesarini, per ‘Blackmantra’; Auxili, per ‘Guaret’; El Diluvi, per ‘Present’; i Xavi Sarrià, per ‘Causa’.

En la categoria de millor disc de cançó d’autor, les propostes nominades són Andreu Valor, per ‘Un nou món’; Borja Mompó, per ‘Borja Mompó’; Carles Pastor, per ‘Les flors de Txernòbil’; i Clara Andrés, per ‘Capfico’.

En la categoria de millor disc de música clàssica, els finalistes són Marta Estal i Daniel Ariño, per ‘Matilde Salvador: Aires de cançó’; Identidade, per ‘Identidade’; Jordi Sanz, per ‘Romàntic’; i Proyecto Brunetti, per ‘Brunetti Divertimenti’.

En la categoria de millor disc de música tradicional popular, els finalistes són Marala, per ‘Jota de Morir’; Noelia Llorens, ‘Titana’, per ‘Titana’; OMAC, per ‘Trencadís’; i Tradifusió, per ‘Empeltant Arrels’.

En la categoria de millor disc de música antiga i barroca, les propostes finalistes són Amystis, per ‘De Ribera & Navarro: Masters of the Spanish Renaissance’; Elia Casanova & Alfred Fernández, per ‘Elvas. Quien te traxo el cavallero’; Jota Martínez, per ‘Instrumentarium musical alfonsí’; i Mediterrània Consort, per ‘G. F. Händel. Complete recorder sonatas’.

En la categoria de millor disc de clàssica contemporània i experimental, els nominats són David Moliner, per ‘Physical Sound’; Joan Gómez Alemany, per ‘7 works for chamber music and ensemble’; Jordi Sapena, per ‘Salve Monstera’; i Jorge Marredo Rosa, per ‘白左 Baizuo’.

En la categoria de millor disc de música per a famílies trobem Artea Espai, per ‘Piratas, el secreto del árbol’; Dani Miquel, per ‘Volem’; Marcel el Marcià, per ‘PatxaMare’; i Sedajazz, per ‘Los cuentos de Sedajazz’.

La categoria de millor disseny ha tingut com a finalistes Enric Alepuz, per ‘La cura’, de Smoking Souls; Enric Alepuz, per ‘Un nou món’, d’Andreu Valor; Germán Enguix, per ‘Cinema’, de Ciudad Jara; i Jaume Marco, per ‘Capfico’, de Clara Andrés.

En l’apartat de millor gira, els finalistes són La Fúmiga, per ‘Fotosíntesi’; Smoking Souls, per ‘La cura’; Xavi Sarrià, per ‘Causa’; i Zoo, per ‘Llepolies’.

Per últim, en la categoria de millor vídeo hi ha Icònic, per ‘Her’, de La Fúmiga; Javi Polo, per ‘Violets’, de Johnny B. Zero; Miguel Yubero, per ‘Gin’, de Caramelo; i Pau Berga, per ‘Panya’, de Zoo.

El jurat de la primera fase dels V Premis Carles Santos de la Música Valenciana, que ha estat l’encarregat de triar les propostes finalistes entre les candidatures presentades, ha estat compost per Rafa Cervera, Marta Moreira, Voro Golfe, Feliu Ventura, Montserrat Palacios, Jorge García, Marylene Albentosa, Berta Esparza, Fran Bordonado, Pascual Arnal, Joana Colomar, Pablo Rus, Carla Melchor, Marta Ramón, Júlia Cruz, Enrique Monfort, César Rus, Rafael Molés, Ángela Furquet i Marta Negre.

Ara, un segon jurat seleccionarà els guanyadors i guanyadores entre totes les propostes finalistes. Cal destacar que, a banda d’aquestes categories, també es lliuren els premis a millor disc i millor cançó entre tots els nominats en les categories d’àlbum, a més del premi del públic, que s’atorga per les votacions populars en el web dels premis: Premis Santos.