Del 10 al 13 de novembre, la plaça Hort dels Corders acollirà més de 30 activitats per a tots els públics amb més de 1.500 títols

La Plaça del Llibre de Castelló torna a traure al carrer el llibre en valencià del 10 al 13 de novembre, amb una programació diversa formada per més de 30 activitats gratuïtes adreçades a tots els públics. La cita, que canvia d’ubicació a la plaça Hort dels Corders en la seua quarta edició a la ciutat de Castelló, oferirà més de 30 activitats dirigides a tots els públics, amb la participació a l’espai de venda de les llibreries castellonenques Babel, Azul, Noviembre, El Rincón del Duende i Plácido Gómez, que posaran a l’abast més de 1.500 títols en la nostra llengua.
El regidor de Multilingüisme i Foment del Valencià, Francesc Mezquita, ha destacat que “aquesta és una festa del llibre que esdevé un ecosistema global i participatiu, on la presència d’editorials, autores i autors i llibreters contribuirà a la difusió i la presència de pensament divers en la nostra llengua”. “Els llibres ens construeixen, són un bé comú, i les places del llibre són la constatació que la ciutadania respon davant eixe compromís de mantindre viva la nostra cultura i la nostra llengua, gràcies a la qualitat i qualitat d’escriptors i escriptores valencianes i el treball que ha fet el Pla de Foment al Llibre i la Lectura”, ha assenyalat. Mezquita ha acompanyat aquest matí en la presentació de la Plaça del Llibre a l’Edifici Menador juntament amb la regidora de Cultura, Verònica Ruiz; a Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre; Natxo Badenes, d’Escola Valenciana; Marta Cubedo, d’ACPV; Carme Pinyana, del Servei de Publicacions de la UJI; i Pere Duch, del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques.
Enguany, amb canvi de localització, a la plaça de l’Hort dels Corders i amb l’aixopluc de l’edifici del Menador, “durem a terme més de 30 activitats de tota mena amb l’objectiu de difondre la nostra llengua i la nostra cultura”, ha explicat Domínguez, director de la Plaça del Llibre. Així doncs, es podrà visitar aquest gran aparador de la literatura catalana del 10 al 13 de novembre i els lectors podran trobar nous títols per a les seues prestatgeries i, al mateix temps, gaudir de la literatura en comunitat a l’escenari bressol de la 4a Plaça del Llibre de Castelló amb més 12 presentacions, 2 espectacles,1 contacontes, 2 taules redones, 2 converses literàries, 2 tallers, activitats escolars i l’emissió en directe del podcast Deparkineo. Un acte a l’espai públic que “ja és tot un èxit: perquè és accessible, a peu de carrer i amb suport de les entitats públiques”, tal com ha subratllat Marta Cubedo, d’ACPV.  “Una varietat d’oferta tant en tipologia com en temàtica i traduccions que demostren la força i la necessitat que té la ciutadania de llegir en la nostra llengua”, ha constat Pere Duch, del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques.

De l’autoficció a la memòria històrica passant pel valencianisme polític
Amb més d’una trentena d’activitats programades i la presència de vora 60 autores i autors la Plaça del Llibre ofereix activitats literàries per a tota mena de públics. Enguany, l’autoficció pren un paper rellevant en aquesta edició de la Plaça del Llibre a la Plana. Hi destaca la programació del dissabte 12 amb un taller d’autoficció, impartit per l’escriptor Pasqual Mas i Usó, que tindrà lloc al Menador. En la mateixa línea, divendres 11 de novembre es realitzarà una conferència a l’UJI sobre el procés creatiu i l’autoficció, a càrrec de la guardonada escriptora de Manacor Aina Fullana. També és cabdal difondre sobre el procés de creació dels llibres infantils, per això Miguel Alayrach i Irene Rodrigo encapçalaran una conversa literària al respecte dissabte a migdia.
Però l’autoficció no és l’única temàtica literària que pren poder de la Plaça del Llibre de Castelló. La memòria històrica també té molt de pes amb activitats com la taula redona sobre memòria democràtica a càrrec de Wilson Ferrús i Lucas Marcos, moderada per Rosa Monlleó; i l’actuació de la companyia de dansa-teatre Cia Dunatacà amb la seua peça en memòria de les dones refugiades al llarg de la història, Seyahat.
Per la seua banda, el paper de la Universitat Jaume I continua sent molt actiu en aquesta Plaça del Llibre, on presentaran dues noves col·leccions (la Col·lecció Emergents i la Col·lecció LANVAL), les quals tenen com a objectiu “mostrar la producció la literària en català i difondre la investigació”, tal com ha exposat Carme Pinyana, en representació de l’UJi i el seu segell editorial.
La narrativa en valencià té una gran presència al programa, amb presència de noms com Clara Gil, Carme Cardona, Sergi Durbà o Josep Colomer. Però no serà l’única amb rellevància a la 4a Plaça del Llibre de Castelló: l’assaig també estarà ben representat a l’escenari amb presentacions com l’experta Reis Gallego o les presentacions al voltant de l’intel·lectual de Sueca Joan Fuster, centenari del qual fem homenatge enguany. Així es presentarà les Fusteries d’El Pont Cooperativa de les Lletres diumenge de vesprada i hi haurà una taula redona sobre el valencianisme polític i Fuster amb Santi Ferrandis i Vicent Pitarch. També es ret un petit homenatge a un altre pilar del valencianisme: Escola Valenciana presenta la seua revista històrica Sembra el dissabte de vesprada.
La Plaça del Llibre de Castelló està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana i el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques. La iniciativa, que forma part del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló.