El termini de presentació d’al·legacions a la nova norma és de 15 dies hàbils des d’aquest dimarts, 10 de maig

La Direcció General de Turisme ha remés a les organitzacions representatives del sector turístic de la Comunitat Valenciana l’esborrany del nou decret del Consell en el qual està treballant Turisme, pel qual es regularan els establiments on s’exerceix l’activitat turística gastronòmica a la Comunitat Valenciana, la Xarxa Gastroturística i l’Exquisit Mediterrani.

L’objectiu és consensuar la nova norma amb els agents implicats i els grups d’interés, que poden presentar al·legacions durant els pròxims 15 dies hàbils, des d’aquest dimarts, 10 de maig, tal com va publicar ahir el DOGV, consulteu ací.

Segons ha manifestat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, “aquest nou decret ha comptat amb la participació de la ciutadania i amb el consens del sector turístic en la seua elaboració”.

Així, ha recordat que el procés de participació ciutadana es va desenvolupar entre el 25 de gener i el 8 de febrer de 2022; en aquest procés es van plantejar 11 debats sobre qüestions clau respecte del turisme gastronòmic, en què tots els interessats van aportar la seua opinió. A més, addicionalment, es va oferir la possibilitat de presentar propostes i iniciatives.

S’actualitza una norma obsoleta i es reconeix l’esforç del sector

El titular de Turisme ha assenyalat que “l’objectiu de la nova norma és actualitzar l’anterior normativa, que data de 2009, i adaptar-la als principis i les determinacions de la Llei de turisme, oci i hospitalitat”.

Per a Francesc Colomer “la gastronomia ha esdevingut una nova i poderosa motivació per a viatjar, transformant el turisme gastronòmic en un dels segments més dinàmics i amb més creixement de la indústria turística de la nostra destinació”.

És per això que l’objectiu principal d’aquesta nova regulació és centrar els esforços de promoció i foment en aquells establiments que complisquen requisits determinats, a més de servir d’instrument de coneixement del sector i d’eina d’orientació per a assolir la màxima excel·lència en l’exercici de l’activitat.

El secretari autonòmic ha insistit en el fet que aquest nou decret “no pretén establir noves exigències i requisits administratius” a un sector que ha patit especialment les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19, sinó “just al contrari”, hi ha afegit.

En aquest sentit, Colomer ha asseverat que “el nou marc regulador afavorirà les empreses excel·lents i facilitarà la lluita contra l’intrusisme en l’oferta turística”. A més, “reconeixerà l’esforç que ja realitzen establiments de restauració i incentivarà aquells que el vulguen fer”.

Cal assenyalar que aquest projecte de decret, que segons procediment està previst que s’aprove en els pròxims mesos, pretén regular la gastronomia com a activitat turística i establir les condicions que han de reunir els establiments de la Comunitat Valenciana perquè la gastronomia siga una raó més per a visitar la destinació Comunitat Valenciana.