La investigadora Marcileia Zanatta, contractada postdoctoral Marie Skłodowska-Curie de la Universitat Jaume I de Castelló, ha sigut una de les joves investigadores seleccionades per a participar en el Lindau Nobel Laureate Meetings que se celebra al juny a la ciutat alemanya de Lindau. Zanatta, qui ja havia participat en aquesta trobada en línia en 2020, treballa a l’Institut de Materials Avançats (INAM) junt amb l’investigador Víctor Sans en l’estudi de nous materials i mètodes per  a capturar CO2 i transformar-lo en productes de valor afegit

Zanatta va obtenir el seu doctorat en Química en la Universidade Federal do Rio Grande do Sul de Porto Alegre (Brasil) sota la supervisió del professor J. Dupont, líder mundial en les àrees de líquids iònics i catàlisi. Durant la seua estada com a investigadora postdoctoral en aquesta mateixa universitat, va participar en dos projectes en el camp de la química verda, enfocats principalment a la captura i conversió de CO2 amb nous mecanismes amb l’aplicació de la fotocatàlisi, l’electrocatàlisi i la catàlisi homogènia.

Entre 2019 i 2021 ha treballat com a investigadora júnior en l’equip del doctor M. Corvo a la Universidade Nova de Lisboa, on ha adquirit experiència en la preparació de polímers altament porosos, líquids iònics, biopolímers i aerogels. És autora de més d’una vintena d’articles i dos capítols de llibre, amb més de quatre-centes cites.

El «Lindau Nobel Laureate Meetings» promou des de 1951 trobades amb la participació de més de 30 premis Nobel i joves investigadors de tot el món que permeten l’intercanvi científic entre generacions, disciplines i cultures. Els participants superen un rigorós procés de selecció. Els dos representants de la universitat pública de Castelló formen part dels 611 joves investigadors de 91 països seleccionats. L’UJI estarà representada també per l’investigador Marcelo Assis, contractat postdoctoral Margarita Salas, i la investigadora Lara Kelly Ribeiro del Laboratori de Química Teòrica i Computacional.