Benicàssim, a través de l’àrea de Cultura, arranca una nova temporada expositiva amb la inauguració d’exposicions en dues de les seues sales, el Centre Cultural Melchor Zapata i la Sala Escena

“Comencem il·lusionats aquesta nova temporada expositiva, en la qual totes les sales i espais de Benicàssim acolliran importants propostes artístiques. Aquest 2022 seguirem amb una aposta clara per artistes consolidats tant nacionals com internacionals, però volem, a més, posar en valor i donar visibilitat a artistes emergent i joves talents”, ha comentat, l’alcaldessa, Susana Marqués.
En totes dues mostres, el paisatge i l’entorn més pròxim adquireix un valor nou. D’una banda, en el Centre Cultural Melchor Zapata l’escultor de Betxí, Agustín Serisuelo, presenta un conjunt de peces seleccionades dels seus projectes més representatius des de 2012 fins a l’actualitat sota el títol ‘Paisajes encontrados’. A partir de la premissa d’una metodologia quasi arqueològica, Serisuelo extrau la memòria de la superfície del paisatge per a reflexionar sobre com som com a societat. En aquest viatge té com a principals aliats la fusta industrial manipulada amb tècnica i refinament i la fotografia digital, a la qual li atorga un valor escultòric. Els assistents a la mostra podran trobar un paisatge real i pròxim, conegut i reconegut per l’artista. El recorregut portarà des de Berlín fins a la Vall d’Uixó, Almenara, Xovar, Betxí, Moncofa i fins i tot el parc natural del Montseny (Barcelona).
Per part seua, la Sala Escena rep a l’artista valenciana Mariangeles Aguilera que en el seu treball ‘Bajo la idea del lugar’, opta per repensar l’espai del Mercat Central de València al qual presenta com un escenari cultural enriquidor revaloritzant l’autenticitat local. El procés creatiu comença mitjançant una experiència contemplativa en aquest, on analitza la seua arquitectura i atmosfera, i desemboca en el seu estudi de pintura a pocs metres d’aquest. Com a resultat es poden veure composicions, collages, seccions i retallades de diferents elements que semblen jugar a una endevinalla d’imatges, on l’arquitectura i la fotografia convergeixen en el pictòric. Aquestes reconstruccions traslladen a l’espectador a un espai nou, que simbolitza una idea, més que una representació física del lloc.
Així, el Mercat Central de València es presenta com un escenari cultural enriquidor en un moment en el qual s’està revaloritzant l’autenticitat local. “Urgeix una posada en valor d’espais de relació humana que ajuden a recuperar el rol social de l’arquitectura. És necessari visibilitzar el paper integrador que exerceix el Mercat Central de València enfront dels grans centres comercials, que apareixen a les ciutats de hui com no llocs”, assenyala l’artista.
El regidor de Cultura, Javier Alonso, ha informat que totes dues exposicions podran visitar-se durant tot el mes de febrer, de dijous a diumenge de 17.00 a 20.00 hores, “i l’exposició de Serisuelo s’allargarà fins al 13 de març pel que veïns i visitants tenen diverses setmanes per a acostar-se a gaudir de l’art en les dues sales situades en el nucli urbà i la programació del qual té el doble objectiu de continuar mantenint a Benicàssim com un gran contenidor cultural i fer de la cultura un important dinamitzador del nostre municipi”.