Marco destaca el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a continuar transformant la ciutat i reactivar l’economia

L’Ajuntament de Castelló opta a cinc convocatòries del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que canalitza els fons europeus Next Generation, per a projectes valorats en 33,1 milions d’euros, dels quals 25,9 milions serien finançats per Europa.

“Són projectes que volem impulsar de nou de la mà d’Europa per a avançar en la transformació de Castelló, en matèria de sostenibilitat ambiental i turística, i de transformació digital i modernització”, ha explicat l’alcaldessa, Amparo Marco. “Castelló és referent en la captació i execució de fons europeus i ara confie que a través d’aquest pla estatal puguem continuar transformant i millorant la ciutat, i contribuint amb això a la reactivació de l’economia”, ha destacat Marco.

Quant als projectes en si, s’ha presentat sol·licitud a la convocatòria d’Ajudes a municipis per a la implantació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) i transformació digital i sostenible del transport urbà, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. En aquest cas, s’opta a dos projectes valorats en 17,5 milions d’euros, dels quals 13 milions serien finançats amb fons europeus. Un d’ells és per a la implantació de la Zona de Baixes Emissions en el centre de la ciutat, amb pressupost de 10,5 milions d’euros, del qual serà finançat pels fons europeus l’import de 7,8 milions; i l’altre és per a la transformació digital i sostenible del transport urbà, valorada en 7 milions d’euros, amb una quantitat subvencionable de 5,2 milions d’euros. En aquest cas, s’inclouen actuacions destinades a la transformació de la mobilitat i dissuasives de la utilització del vehicle privat en entorns urbans, com l’adequació d’aparcaments dissuasius; a més de l’execució del camí per als vianants i el carril bici de la ribera del Riu Sec en la zona de Crémor, emmarcat en el pla especial per a la posada en valor de l’entorn del riu.

Una altra de les convocatòries a les quals s’optarà és la del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destins, del Ministeri de Comerç, Indústria i Turisme. L’import total del projecte, de 8 milions d’euros, es finançaria amb fons europeus al 100%, i es tracta de la remodelació de l’avinguda Ferrandis Salvador, en el tram comprés entre el Camí La Plana i el Camí la Ratlla.

L’Ajuntament de Castelló també opta a la convocatòria de subvencions de la Fundació Biodiversitat per a fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Són 6,6 milions d’euros (4 milions dels quals finançats a través dels Next Generation) per al corredor mediambiental del Riu Sec, en concret per al tram del Mirador.

També s’ha presentat sol·licitud a la convocatòria de subvencions destinades a la transformació digital i modernització de les administracions, del Ministeri de Política Territorial. En aquest cas, s’opta a una subvenció del 100% del cost del projecte, que aconsegueix els 648.280 euros.

Una altra de les línies d’ajudes dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència és per a l’Elaboració de Projectes pilot de Plans d’Acció Local de l’Agenda Urbana Espanyola, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. És per a l’Agenda Urbana de Castelló i està valorada en 250.000 euros; el 100% finançada amb Europa.