Acció Cultural del País Valencià busca omplir de nou la Plaça de Bous quaranta anys després de l’Aplec de Castelló

Castelló serà l’epicentre de la jornada reivindicativa, popular, cultural i musical del 25 d’Abril, que enguany se celebrarà el dissabte 7 de maig. La ciutat acollirà, quaranta anys després, la commemoració d’aquesta celebració  que organitza Acció Cultural del País Valencià (ACPV), una de les entitats històriques i culturals més rellevants del territori valencià. De nou, els organitzadors busquen omplir la Plaça de Bous, tot recordant l’Aplec de Castelló que el 1982 va omplir de gom a gom la ciutat.

La trobada recordarà una cita històrica on l’escriptor i assagista Joan Fuster va pronunciar un dels seus discursos més reconeguts en defensa de la llengua i la cultura valenciana. A més, aquesta celebració també servirà d’homenatge amb motiu de l’Any Joan Fuster, que commemora el centenari del naixement de l’escriptor valencià (Sueca, 1922 – 1992).

El regidor de Plurilingüisme i Foment del Valencià de l’Ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita, i la presidenta d’ACPV, Anna Oliver, han presentat les primeres activitats d’aquest esdeveniment cultural i popular que tindrà lloc el 7 de maig, després de les vacances de Pasqua, i que omplirà Castelló en un ambient lúdic, festiu i reivindicatiu. L’acte també ha comptat amb la participació del conegut escriptor Joan Francesc Mira, el president de la Federació Coordinadora de Muixerangues, Enric Sorribes, la presidenta de Castelló per la Llengua, Maria Nebot, i l’actuació musical de Mireia Vives i Borja Penalba, junt amb l’assistència d’una desena d’entitats i associacions.

Mezquita ha assenyalat que “estem molt contents que Castelló siga amfitrió, quaranta anys després, de la celebració d’un dia tan important per als valencians i les valencianes”. “Castelló és la ciutat on Fuster va pronunciar el seu èpic discurs per la unitat, i estem molt contents de commemorar l’efemèride”, ha afegit el regidor. L’edil ha destacat que l’esdeveniment comptarà amb una “gran participació de tots els agents culturals i socials de la ciutat i del País”.

Per la seua banda, la presidenta d’ACPV, Anna Oliver, ha ressaltat la importància de reafirmar la identitat com a poble, i convertir el dia set en un acte de reivindicació i festa.

Programació de la jornada La jornada del 7 de maig començarà amb l’espectacle ‘Arrel’ de Noèlia Llorens ‘Titana’ i Miquel Gil, una iniciativa que busca la promoció de la música en valencià d’artistes reconeguts i d’altres més emergents. Aquesta activitat gratuïta i per a públic familiar es celebrarà al matí a la plaça Santa Clara i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló.

A la vesprada, ACPV convocarà la tradicional manifestació per la llengua que recorrerà els principals carrers de la ciutat amb eixida des de la Farola. A més, se celebrarà una Trobada de Muixerangues de tot arreu del País Valencià.

Com a cloenda, se celebrarà una gran festa de música i concerts a la Plaça de Bous. El cartell estarà format per la resta d’espectacles que conformen el Mural Sonor d’ACPV: “Pell”, amb Mireia Vives i Borja Penalba; “Veta” amb May Ibáñez i el Tardor; i “Carrer”, dirigit per la Banda No Falla. En les pròximes setmanes s’aniran desvetllant la resta d’artistes que hi col·laboraran en aquesta gran festa.

Adquisició d’entrades i autobusos Les entrades per als concerts de la Plaça de Bous es poden aconseguir a través de la pàgina notikumi.com. A més, Acció Cultural del País Valencià facilitarà el desplaçament en autobús des de distintes localitats valencianes per acudir la cita.