Les convocatòries estan dirigides a investigadors i investigadores, artistes i professionals de la mediació cultural

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana llança tres noves convocatòries per a projectes artístics de caràcter educatiu i de mediació. Amb una inversió de 275.800 euros, es tracta de les convocatòries ‘Resistències artístiques’ per a producció artística en entorns educatius, ‘Reset’ de relectures de gènere i multiculturalitat i ‘Cercles’ per a projectes de mediació cultural per a joves. El termini de presentació de propostes finalitzarà el 30 de juny de 2020.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha indicat que “des del Consorci de Museus estem desenvolupant diferents iniciatives per a reactivar la cultura i donar suport al sector creatiu valencià, sempre des de la igualtat d’oportunitats, a través de convocatòries públiques. Un model de gestió cultural que ha marcat el camí d’aquesta institució en els últims quatre anys”.

“Especialment aquestes tres convocatòries van dirigides a artistes, investigadors i investigadores i professionals de la mediació cultural que desenvolupen el seu treball en l’àmbit de les pràctiques col·laboratives, entenent la mediació com a camp expandit que va més enllà del museu per a involucrar la ciutadania i especialment els i les més joves com a generadors de cultura”.

La convocatòria ‘Resistències artístiques’ seleccionarà 30 projectes per al seu desenvolupament en 30 centres educatius valencians, 10 a Alacant, 10 a Castelló i 10 a València.

L’objectiu d’aquesta convocatòria és incorporar els llenguatges de la creació contemporània en els processos d’aprenentatge. ‘Resistències artístiques’ busca crear entorns de treball col·laboratius que unisquen art i educació i que impliquen la comunitat educativa, considerant els estudiants i els professors com a agents actius d’un procés de creació artística contemporània, participatiu i relacional.

Poden optar a la convocatòria creadores i creadors, a títol individual o en col·lectiu, que situen el seu treball en el camp de les pràctiques participatives i pedagogies crítiques. Almenys la meitat dels projectes seleccionats correspondran a creadores o creadors amb lloc de naixement o residència al nostre territori.

Es tracta de la convocatòria de major import amb una dotació de 252.000 euros (8.400 euros para cada un dels projectes). Les propostes tindran una duració de tres mesos i es realitzaran als centres escolars adherits a aquest programa, entre novembre 2020 i maig de 2021, podent utilitzar les instal·lacions disponibles a Las Cigarreras Centre Cultural d’Alacant, al Centre del Carme de València i al Menador Espai Cultural de Castelló.

Pérez Pont ha manifestat que “es tracta de la quarta edició d’una convocatòria de què s’ha beneficiat ja l’alumnat de més de 70 centres educatius del nostre territori”, i ha afegit que “durant el pròxim curs escolar a aquests 30 projectes que se seleccionaran se’n sumaran uns altres 10 que no han pogut dur-se a terme en la passada edició a causa de l’alerta sanitària”.

Una vegada seleccionats els projectes artístics, el Consorci de Museus, en col·laboració amb el CEFIRE Artisticoexpressiu, obrirà una convocatòria pública dirigida als centres escolars que vulguen acollir les propostes.

Per a la valoració i selecció de les propostes presentades, queda constituït un jurat integrat per Joaquín García Giménez (a proposta de l’Associació Valenciana de Professors de Dibuix AVPD); Beatriu Codonyer (a proposta d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló – AVVAC); Pepa Ortiz Romaní (a proposta de CEFIRE Artistiscoexpressiu), i José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus.