També reclament a Josep Martí i Francesc Colomer ajudes económiques per a poder aplicar este estiu els protocols de seguretat que imposaran les autoritats sanitàries

El president de la Diputació, José Martí, i el secretari autonòmic de Turisme de la Comunitat Valenciana, Francesc Colomer, han participat en la reunió que el Patronat Provincial de Turisme ha celebrat, recentment, amb alcaldes de la província, una trobada en el qual tots dos han mostrat la seua intenció que les partides pressupostàries consignades per a inversions turístiques en 2020 es destinen a aquest sector, malgrat la reestructuració dels comptes públics que les institucions estan escometent per a fer front a les conseqüències econòmiques, laborals i socials de la pandèmia de la COVID-19.

És una reunió que s’ha celebrat en l’àmbit del Gabinet de Crisi de Turisme que coordina la diputada provincial, Virginia Martí, i que consta de tres fòrums: un amb empresaris, un altre amb sindicats i un tercer amb ajuntaments. Ja s’han celebrat dues rondes de reunions d’aquests fòrums, en les quals els diferents agents han plantejat una sèrie de peticions i suggeriments als quals el Patronat Provincial de Turisme ha donat resposta amb l’elaboració d’un document que s’ha elevat a la taula del diàleg per a la reconstrucció per la crisi de la COVID-19 que ha convocat el president José Martí i de la qual formen part tots els partits representats en la Diputació.

En la trobada de hui, que ha sigut qualificada pel president de «cordial i fructífer», ha quedat de manifest que «totes les institucions i tots els partits polítics representats en la Diputació tenim la intenció de treballar de manera coordinada, remant en la mateixa direcció per a estar a l’altura de les circumstàncies». Del que es tracta és de «adoptar mesures contundents que puguen ser útils per al sector i ajuden a salvar tot tot el que sigui possible de la temporada de 2020»

Una d’elles és la campanya de promoció turística que ja està preparada per a la licitació i que s’orientarà al mercat nacional. Segons ha explicat la diputada provincial de Turisme, Virginia Martí, «ho farem així per les previsibles restriccions per als moviments internacionals que pot haver-hi aquest estiu i perquè és un fet objectiu que el 80% dels turistes que viatgen fins a Castelló procedeixen d’altres zones d’Espanya». La licitació de la campanya ja està preparada per a iniciar el procés de contractació una vegada que ha quedat sense efecte la suspensió de termes i la interrupció de terminis per a la tramitació de procediments administratius que en un primer moment es va establir amb l’entrada en vigor de l’Estat d’Alarma.

La diputada també ha explicat que «des de la declaració de l’alerta sanitària hem procedit a la reestructuració del pressupost del Patronat i hem optat per reorientar partides que sumen 2,5 milions d’euros, la qual cosa ens permetrà obrir línies d’ajudes i promocionar la província de Castelló per a reposicionarla com a destinació turística».

És una iniciativa molt ben acollida pels alcaldes i alcaldesses que, no obstant això, han sol·licitat que es difonga la idea que «les platges de la província són segures, com també ho són els xicotets pobles, per als quals demanen una discriminació positiva els edils de les zones rurals.

Els alcaldes i alcaldesses també han plantejat la necessitat d’ajudes directes als municipis perquè puguen posar en marxa els protocols sanitaris i de desinfecció que imposaran les autoritats sanitàries. Esperen que es definisquen amb la màxima rapidesa i claredat per a poder aplicar-los de manera eficaç. Entenen que les ajudes són imprescindibles perquè els ajuntaments no compten amb el personal que necessitaran aquest estiu per a controlar els espais públics i informar els turistes.

Pel que respecta a la seguretat , han assenyalat que és un concepte que ha de ser entés en una doble adreça: s’ha de difondre la idea que els nostres pobles són segurs i informar que l’arribada de persones des d’altres zones d’Espanya no posa en perill als qui habitualment resideixen en aquestes localitats.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha volgut llançar un missatge de «optimisme i esperança» als presents, posant l’accent en la idea que «el turisme tornarà a tirar del carro de l’economia quan se supere la pandèmia». Ha sigut taxatiu en dir que «l’optimisme és la millor vacuna contra la por i el pessimisme».