La institució provincial ha col·laborat en l’assistència tècnica de les excavacions, que han recuperat restes humanes i ceràmica de l’època islàmica

El Servei d’Arqueologia de la Diputació de Castelló, conjuntament amb l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert-Alcossebre i la Universitat Jaume I, s’ha vist immers en l’últim tram de 2020 en els treballs de condicionament i d’excavació de l’important jaciment prehistòric de la Cova dels Diablets.

Segons ha informat la titular de l’àrea d’Arqueologia, Ruth Sanz, la intervenció provincial ha respost a la urgència d’adoptar mesures de protecció per a preservar i aturar el deteriorament de la gruta, que des de la campanya de 1998 s’ha accentuat fins al punt d’afectar les zones d’excavació.

Davant el maltret estat del jaciment s’ha procedit a netejar tot el recinte arqueològic, el sanejament de les àrees excavades i la documentació i avaluació dels perills d’erosió de la zona i l’aplicació de mesures preventives. Això ha permés iniciar una campanya d’excavacions que s’ha allargat durant vàries setmanes i que ha permés recuperar fossilitzacions de fauna i flora, restes humanes i ceràmica de l’època islàmica.

Davant dels bons resultats de la intervenció de 2020, ara es planteja la continuació de les excavacions en aquest any 2021. Sanz ha explicat que existeix “la voluntat plena d’aquesta Diputació de continuar endavant amb les excavacions perquè baix dels nostres peus encara hi ha moltes sorpreses per descobrir i que ens ajudes a conéixer una poquet més d’on venim”.