El Congrés Internacional de Turisme ha inaugurat la seua vint-i-cinquena edició

El Congrés Internacional de Turisme de la Universitat Jaume I ha inaugurat la seua vint-i-cinquena edició, que enguany porta com a lema «25 anys de transformació turística: mirant al futur amb garanties». L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el president de la Diputació de Castelló, José Martí; el president executiu de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, Carlos Cabrera; la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro; el director del congrés, Rafael Lapiedra, i el president d’honor de la FUE-UJI, Rafael Benavent.

Eva Alcón ha agraït tot el treball realitzat durant aquests 25 anys i ha donat l’enhorabona al congrés pel recent premi Turisme Comunitat Valenciana 2022 a la trajectòria turística atorgat per la Generalitat Valenciana. La rectora de l’UJI ha destacat «la importància de disposar d’un espai de reflexió i debat com aquest per a compartir coneixement i proposar solucions, especialment en el context actual d’incertesa, perquè les millors decisions són aquelles que es prenen tenint en compte el coneixement científic». En aquest sentit, ha anunciat que l’UJI farà un pas més enllà en l’impuls de la investigació en matèria turística i crearà un institut d’investigació especialitzat que generarà noves sinergies i ampliarà la cooperació entre l’UJI, les administracions i els agents turístics.

En la seua intervenció, Francesc Colomer ha assenyalat que «és un temps per a repensar el model de turisme que volem construir i situar-nos a l’avantguarda dels canvis». Així, ha fet una reflexió sobre el que aporta el turisme a la societat i la millora col·lectiva que suposa aquest sector en termes de felicitat personal, oportunitats laborals o de restitució del patrimoni. En aquesta línia, des d’una perspectiva ètica, ha afegit que «tots tenim drets i deures en la cadena turística i el que podem fer pel turisme és triar destins que siguen capaços de demostrar que han fet els seus deures».

Finalment, el president de la Diputació ha posat l’accent en «el gran potencial turístic de la província de Castelló, no sols de la costa, sinó també de l’interior», i ha fet referència al turisme gastronòmic i d’experiències, «dos àmbits en els quals la província està especialment preparat», ha apuntat.

A continuació, Javier Gómez Navarro, president del Grup MBD, ha oferit la conferència inaugural en la qual ha fet un repàs de l’evolució del sector del turisme a Espanya.