La presentació s’ha realitzat en el marc del 30 aniversari de l’ Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques

L’Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques (OIPEP) de la Universitat Jaume I ha celebrat el seu 30 aniversari amb la presentació de les novetats del Certificat de Competències per a l’Ocupabilitat i de les accions d’ocupabilitat i practiques externes i internacionals per a aquest curs acadèmic. A l’acte han intervingut la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez, i M. Isabel Beas, responsable de l’OIPEP. A més, ha comptat amb l’assistència de membres del Consell Assessor d’Inserció Professional i ex vicerectors i vicerectores amb competències en ocupabilitat.

L’acte s’ha iniciat amb la presentació per part de Maribel Beas del Certificat de Competències per a l’Ocupabilitat, aquest evoluciona cap a un portfolio de competències d’ocupabilitat com a ferramenta reflexiva que mostre i emmagatzeme les competències adquirides a través de la participació en les diverses iniciatives relacionades amb l’experiència, la formació i la sensibilització de manera que l’estudiantat siga conscient del seu desenvolupament de carrera i de les seues fortaleses. A més, es desvincula de terminis rígids i passa a estar vinculat a una convocatòria oberta. «Pensem que serà un avantatge per a l’estudiantat, ja que li permetrà incloure en qualsevol moment informació amb el certificat corresponent de les activitats finalitzades i que servisquen per a incrementar l’ocupabilitat» ha assenyalat Beas.

A continuació, la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez, ha presentat les accions relacionades amb el foment de l’ocupabilitat i la realització de pràctiques externes previstes per l’OIPEP per al primer semestre d’aquest curs acadèmic. Entre les novetats, es troba el projecte Preocupat-e amb sessions d’orientació individualitzada en format en línia i mentoring professional. També la selecció dels participants en el nou programa UJI World o en la convocatòria d’Impuls Rural per a la realització de pràctiques internacionals o en l’entorn rural de la província de Castelló, respectivament, així com una conferència sobre oportunitats d’ocupació, pràctiques, voluntariat i programes de mobilitat de la Unió Europea, acció que s’afegeix als webinars, Ocupartys i jornades d’orientació professional i inserció laboral de diversos graus i màsters. Per últim, ha destacat la publicació en obert dels resultats dels estudis que realitza l’OIPEP sobre la inserció laboral dels títols de grau i màster de l’UJI.

A l’acte de presentació també s’ha projectat el vídeo «30 anys d’ocupabilitat a l’UJI» en el que es realitza un recorregut històric de l’aposta de l’UJI per l’ocupabilitat del seu estudiantat. En aquest sentit, Inmaculada Rodríguez, ha remarcat el paper de l’Oficina com a «servei a l’estudiantat de la nostra universitat al qual, mitjançant diversos programes i recursos, se l’ha proveït d’un valor afegit a la seua formació superior molt important, preparant-lo per a exercir la seua professió». La importància de la internacionalització de les pràctiques professionals atentent a l’actualitat del mercat laboral ha sigut altre dels aspectes que també ha volgut destacar la vicerectora qui, per últim, ha felicitat l’OIPEP pel treball realitzat  i per «establir importants vincles entre la Universitat i el teixit productiu del nostre entorn, amb més de 5.300 convenis amb entitats públiques i privades, convertint l’UJI en la institució de referència quant a la producció i transmissió de coneixement».