L’art de Ripollés ja està en el antic palauet dels Bau, a la platja de Voramar

El palauet municipal ha sigut l’escenari triat per al retorn de Juan Ripollés després de 40 anys sense exposar els seus treballs de pintura i gravat a la província de Castelló. Un retorn que no ha volgut perdre’s el propi Ripollés, present aquesta vesprada en la inauguració de la mostra ‘Materia y volumen. El universo plástico de Ripollés’ en la qual es presenta, a nivell mundial, la seua última creació: els gravats matèrics amb volum.
“Estic molt content d’estar hui ací. És una alegria molt gran per a mi presentar a Benicàssim els meus gravats matèrics amb volum. Aquesta sala i, sobretot l’edifici, és una autèntica meravella. Espere que el públic que passe aquests dies per ací gaudi del meu treball”, ha indicat Ripollés en una jornada inaugural en la qual ha estat acompanyat per familiars, autoritats municipals encapçalades per l’alcaldessa, Susana Marqués; la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro; representants de l’escena artística a més d’artistes locals i provincials com Melchor Zapata, Wenceslao Rambla i Jere.
La present exposició suposa la volta al circuit artístic de l’art castellonenc de Ripollés. Caldria remuntar-se fins a la dècada dels 80, concretament a 1982, per a recordar l’última vegada que el públic de la província va contemplar en una sala d’exposicions les pintures d’aquest carismàtic artista. Quasi 40 anys després tornem a veure pintura, a més d’un important corpus de gravat i escultura, a la sala d’exposicions de Vila Elisa, a Benicàssim, una localitat on mai ha exposat aquest creador.
Com ha comentat el regidor de Cultura, Javier Alonso, “amb l’exposició de Ripollés afermem la nostra aposta per convertir la sala d’exposicions del palauet municipal en un referent cultural no sols per a Benicàssim, sinó per a tota la província”.
Fins al pròxim 29 d’agost, els assistents que acudisquen a la sala d’exposicions de Vila Elisa podrà contemplar tot un recorregut per l’obra gràfica de Ripollés des dels anys 80 fins a les seues peces més recents on protagonitza una volta de rosca a l’obra seriada. Gravats de punta seca, gravats al fum amb planxa de coure sobre paper, aiguaforts, aiguatinta, matèric (amb pedres, metalls, arenes, encenalls d’alumini, coure, acer inoxidable…) i, la seua gran novetat, el gravat matèric amb volum. París i, en concret la Fira de Saga, va presenciar a la fi dels 80 la presentació del gravat matèric que ara evoluciona fins al gravat matèric amb volum.
En el capítol de l’escultura, peces de fibra de vidre, vidre de murano i bronze formen un corpus de personatges que els assistents poden veure tant dins com fora de la sala. Colors i formes de l’univers de Ripollés en estat pur.
Com ha comentat l’alcaldessa, Susana Marqués, durant la inauguració, “no fa falta que els diga l’honor i orgull que suposa que Ripo haja triat Benicàssim per a presentar al món la seua última creació”. “Benicàssim, hui i una vegada més, es posiciona a l’avantguarda de la cultura amb un projecte il·lusionant del qual tots podrem gaudir i en el millor centre cultural de la província”, ha continuat dient l’alcaldessa i ha afegit que “el nostre compromís no és només recuperar el nostre patrimoni, sinó obrir-lo a la vida de la ciutat mantenint una programació atractiva, diversa i de qualitat. Un lloc on sentir la cultura i en el qual qualsevol expressió d’art puga tindre cabuda. Un espai per a Benicàssim i enguany, més que mai, adaptant i garantint totes les mesures que ens permeten gaudir d’una cultura segura”.
L’exposició ‘Materia y volumen. El universo plástico de Ripollés’ podrà visitar-se fins al pròxim 29 d’agost en horari de dimarts a diumenge de 18.00 a 21.00 hores. A més s’han previst visites guiades (amb reserva prèvia en el mateix edifici de Vila Elisa) i per a grups reduïts els dies 8 de juliol (21.00 hores), 30 de juliol (17.00 hores), 5 d’agost (21.00 hores) i 12 d’agost (17.00 hores) a càrrec de la comissaria de l’exposició -al costat de Maribel García- Patricia Mir.